Cabello/Carceller

“GENDER IS POLITICAL”
AF CABELLO/CARCELLER

15.12.2019 - 16.02.2020, hver dag kl. 10 - 16

Billeder er repræsentationer. Med andre ord; billeder forestiller noget og fremvise dette noget på en bestemt måde. Denne grundlæggende erkendelse kan være en vigtig pointe, når man ser på værker af den spanske kunstnerduo Cabello/Carceller. 

Ana Cabello og Helena Carceller har i tre årtier arbejdet sammen for at undersøge, hvordan bestemte kropsidealer og forestillinger dominerer vores billedkultur, hvordan disse forestillinger skaber særlige repræsentationer, og hvordan man kan tilbyde alternativer til disse gængse forestillinger.

I udstillingen “Gender is Political” præsenterede de to bunkere i Regelbau 411 hvert et værk, som er blevet lavet om til to stedsspecifikke video- og tekstinstallationer. Kunstnerne besøgte kunsthallen på Thyholm i sommers og har siden da udviklet denne særlige udstilling “Gender is Political” hertil.

I den ene bunker kunne du opleve værket “Lost in Transition_A Performative Poem”, som betoner udstillingssteders særlige karakter som et sted, der er åbent overfor forandringer. Et sted i transition. Et konstant flydende sted. Kunstnerduoen har inviteret mennesker, som er trans, drag, genderfluid, genderqueer, queer, intetkønnet mm. til at nedstige af den hvide trappe i Galleri 6 i Valencias Museum for Moderne Kunst (IVAM). I bunkerens sidste rum kunne man opleve transkvinden Saray, som ifølge kunstnerne er en kvinde for hvem queerteori og nutidens sociale forandringer er kommet for sent. Sarays ansigt bliver i sammenspil med nedstigningen og ankomsten af nutidens sociale forkæmper til et fælles performativt digt.

I den anden bunker kunne man opleve værket “Dancing Gender Trouble”. “Gender Trouble” er navnet på Judith Butlers skelsættende bog, som i 1990 præsenterede den såkaldte kønsperformativitetsteori, som meget groft sagt går ud på, at køn i vidt omfang er en forestilling, som vi bekræfter igennem vores måde at opføre os på. I “Dancing Gender Trouble” har kunstnerne inviteret forskellige folk til at danse og performer, mens de reciterer dele af indholdet i Judith Butlers bog, for på den måde at skabe forbindelse mellem 60’ernes og 70’ernes feministiske kunstneriske aktivisme og Butlers performativitetsteori.

På trods af at Cabello/Carceller repræsenteret i museer verden over, så er kendskabet til dem i Danmark meget begrænset, og udstilling i Regelbau 411 er den første soloudstilling i Danmark siden 1996

Kurateret af Mikkel Elming
Teknisk design: Jørgen Lindholm